Hävyttömän kallista bensaa

 

Bensan hinta on nykyään aivan liian korkea. Kuvituskuva.



Tämä aihe on puhuttanut ihmisiä nyt jo hyvän aikaa ja hyvästä syystä onkin niin tehnyt. Sehän ei ole mikään salaisuus tai uusi tieto, että bensa on Suomessa hävyttömän kallista.



Mistä bensan hinta muodostuu?

Aloitan hinnan muodostumisesta. Hinnan muodostuminen lähtee raakaöljyn hinnasta, myös öljyn valmistus-, varastointi- ja kuljetuskustannukset nostavat hintaa. Itsessään bensa ei ole kallista, toki öljyn hinnan vaihtelu vaikuttaa asiaan paljon, mutta noin lähtökohtaisesti bensa ei ole kallista, vaan siihen lätkäistävät verot.


Toki kaikki kulut pitää saada katettua ja vähän bensan myyjällekin olisi suotavaa jäädä sukan varteen yritystoimintaa pyörittäessään, mutta mielestäni silti 56% veroja hinnassa on turhan paljon. Luit aivan oikein, Suomessa vuoden 2023 tammikuussa bensan hinnassa oli erilaisia veroja noin 56%, sellainen pieni Suomi-lisä sieltä sitten. Dieselin hinnassa erilaisia veroja oli noin 46%. Lisään artikkelin loppuun linkin Autoalan tiedotuskeskuksen tiedotteelle tätä koskien.


Mutta kävihän hinnoissa toki pieni notkahdus alaspäin lokakuussa 2023! Silloin veroja oli bensan hinnassa ”vain” 55% ja dieselin hinnassa 45%. Tähän tietoon löytyy myös linkki jutun lopusta.


Tästä listasta ei toki sovi unohtaa arvonlisäveroa, joka laitetaan Suomessa kaikkeen ja sehän on tuttuun tapaan sen 24%. Samasta linkistä voit myös katsoa sivulla olevaa kaaviota bensan hinnasta, ilman valtavan isoja veroja hinta olisi mukavasti paljon pienempi.



Keskiviikkona hinnannousu pumpuilla

Olet luultavasti huomannut tämän ilmiön, nimittäin keskiviikkoisin bensan ja dieselin hinta pomppaa reilusti ylöspäin. Olen ihmetellyt tätä ilmiötä pitkän aikaa, enkä selkeästi ole ainoa, koska useampi taho on tehnyt aiheesta uutisia, mm. Iltalehti, Helsingin sanomat ja Yle.


Keskimäärin hinta pomppaa 20 senttiä litralta, mutta joskus jopa enemmän, se on todella iso nousu kerralla. Onpa ainakin oppinut tankkaamaan muina päivinä, kuin keskiviikkoisin. Toki se on hyvä puoli tässä ilmiössä, että tietää sen iskevän aina keskiviikkoisin, tai tiistaina myöhään illalla. Kerran kyllä meinasin saada slaagin, kun bensa-aseman ohittaessani kahdesti, tunnin päästä bensan hinta oli noussut 22 senttiä litralta.


Linkeistä löytyy linkki Iltalehden uutiseen tähän aiheeseen liittyen. Siitä selviää, että asiasta kysyttäessä mitään selittävää tekijää tälle ilmiölle ei löydy ja ABC ja St1-ketjujen edustajat ovat antaneet vain ympäripyöreitä vastauksia, olipa taas yllättävää.



Hallituksen kanta

No mikä lienee hallituksemme näkökulma korkeaan bensan hintaan? Tiivistetysti, mustavalkoisesti ja kärjistetysti, heitä ei kiinnosta, koska ei koske heitä. Ei tunnu missään, vaikka joutuisikin tankkaamaan, sen verran hyvät palkat heillä on. Hallitushan on luvannut, ettei bensan hinta nouse tänä vuonna, vaan päinvastoin saattaa jopa laskea.


Tästä päästäänkin sitten siihen, että uskotko hallituksen väittämän? Minä en nimittäin ainakaan usko, en sitten hetkeäkään. Toki sitä en kiellä, etteikö hinnat hetken aikaa olisi alhaisemmalla tasolla kuin mitä nyt on ollut pidemmän aikaa, hallituksen oman julkisuuskuvansa kiillottamiseksi, mutta sitten satavarmasti tapahtuu se kuuluisa jokin, jonka avulla selitellään bensan hinnan raju nousu. Tästähän on jo viitteitä ollut ilmassa ja väläytelty jopa verojen nostoa bensan osalta.


Mitä näitä nyt on aiemmin ollut, korona, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, öljyn hinnan vaihtelu, kuljetusongelmat, Suezin kanavan katkeaminen ja niin edelleen. Kyllä aina löytyy jokin syy jolla voi perustella asiaa. Se onkin sitten ihan toinen juttu, että onko se totta vai tekosyy nostaa sitä hintaa. Eikä haittaa vaikka ei olisikaan totta, hallitus voi kaikessa rauhassa väittää mitä haluaa, eikä meillä kansalaisilla ole siihen mitään sanomista.


Nyt kun aloin hallituksestakin puhumaan, niin tulipa mieleeni, että muistanpa kuulleeni joskus hallitukselta yhden perustelun kovalle bensan hinnan verotukselle; osa siitä rahasta käytetään teiden kunnossapitoon. No missä ne kunnossa olevat tiet sitten oikein ovat? Tiet ovat täynnä halkeamia, monttuja, murentuvat käsiin monessa paikassa. Ja mitään niille ei tapahdu vuosikausiin! Mihin se kaikki raha oikein valuu?



Sidonnaisuusilmoituksia

Liitän artikkelin loppuun linkin kansanedustajien sidonnaisuusilmoituksiin. Sieltä voit tarkistaa kaikkien edustajien sidonnaisuudet, eli osakkeiden omistuksia. Ikävä kyllä heidän perheenjäsenillään ei ole ilmoitusvelvollisuutta, joten heidän nimissään lienee monet osakkeet, jotta me kansalaiset emme näe ihan kaikkea. Sehän ei kyllä ole mikään salaisuus, että kansanedustajien osakkeissa vilisee hyvin paljon Nesteen ja Fortumin osakkeita. Kuka yllättyi, kun bensan ja sähkön hinnat ovat korkeita? Onpas kyllä hassua, miksei niiden hintoja saada alas, eikö olekin? No mitä sitä turhaan, kun itse siitä hyötyvät?


Nuo ilmoitukset oli muuten yllättävän hankala kaivaa esiin, kun alkuun en muistanut millä nimellä ne kulkevat. Muistin kyllä, että kansanedustajilla oli jokin velvollisuus ilmoittaa omistuksistaan, mutta oli hankala löytää ilman oikeaa, ns. virallista sanaa. Kun viimein muistin tuon sidonnaisuus-sanan, seuraava ongelma olikin löytää ne ilmoitukset. Eduskunnan sivut ovat aika sokkelot ja hyvin oli kyllä tungettu nuo ilmoitukset sinne, tänne ja tuonne alaotsikoiden ja reittien alle. Sieltä sitten vielä erikseen jokaisen kansanedustajan sivulla on omat ilmoituksensa, mutta löysinpäs vain lopulta.


Kun eduskunnan sivulta muuten lukee näistä ilmoituksista, niin siltä sivulta löytyy myös linkkejä, joita alkuun luulin noiksi sidonnaisuusilmoituksiksi. Olinkin aika hämmästynyt, kun niitä linkkejä katsoessani siellä oli kansanedustajien ilmoituksia mm. saaduista Antti Tuiskun keikkalipuista ja hotellissa majoittumisesta. Tuolla sivulla olevat ilmoitukset olivat siis lahjailmoituksia, joista myös sivulla kerrottiin. Ne itse sidonnaisuusilmoitukset, jotka olen nyt linkittänyt suoraan oikeaan paikkaan, olivat vielä täysin eri sivulla, millä tuo selitys sidonnaisuusilmoituksista.


En tiedä onko tahallaan tehty, vai meneekö väkisin noin hankalaksi kun on paljon tietoa, mutta kyllä tämä minun näkökulmastani näyttää aikalailla yritykseltä piilottaa tällaisia asioita, tehdä niiden etsimisestä mahdollisimman hankalaa. Minun logiikallani kyllä sivulla, jolla selitetään mitä tarkoittaa kansanedustajan sidonnaisuusilmoitus, olisi loogista laittaa ne kyseiset ilmoitukset sille sivulle -tai edes linkki joka vie oikealle sivulle-, eikä jollekin toiselle, hankalammin löydettävälle sivulle. Miksikäs ei, sinänsä? Kansalaiset voisivat raivostua, jos tietäisivät isommissa määrin, miten paljon oikeasti kansanedustajamme hyötyvät itse meidän maksamistamme korkeista hinnoista monissa tuotteissa.


Mainitsinkin tästä asiasta jo artikkelissani Suomen talous nousuun - vai päättäjien ja kaverien taskut pulleiksi?, mutta mainitsenpa nyt uudestaan. Tällä hetkellähän bensan hinta on tullut alas aika reippaastikin entisistä yli 2e litrahinnoista. En kuitenkaan usko tämän olevan pysyvää, vaan väliaikainen, keploteltu homma. Nyt alkuvuodestahan pitäisi tulla voimaan monet hallituksen kaavailemat leikkaukset, uskon tämän bensan hinnan alenemisen olevan siis vain ja ainoastaan hämäykseksi, jotta leikkauksista ei nousisi ihan niin isoa hälyä, kun kuitenkin on sitten annettu jotakin. Eli suomeksi sanottuna, eiköhän bensan hinta nouse taas reippaasti kesän aikana, tai ihan viimeistään syksyllä. Ja nythän tosiaan on jo väläytelty sitä bensaveron nostoa.



Vaikutukset kansaan

No sen varmasti tiedät, miten se nykyään kirpaisee tankilla käydessä, se on ihan selvä homma, että kallista on. Sen lisäksi tässä sitten onkin kunnon oravanpyörä valmistumassa. Kun bensan hinta vain jatkaa nousuaan, mutta palkat ja tulot eivät nouse samaa tahtia ja kaikki muu kallistuu siinä sivussa, jostakin pitää alkaa säästämään. Ruoan hinnan nousun syistä yksi on juurikin kallis polttoaine, koska kuljetuskustannukset tietysti nousevat siinä samalla.


Syrjemmässä asuvien pitää jo nyt punnita jokainen autolla ajo, että kannattaako se, voisikohan samaan reissuun niputtaa useamman asian, jonka voisi hoitaa samalla reissulla. Milloin törmätään siihen ongelmaan, että ei kannata syrjemmästä käydä töissä, jos suurin osa palkasta uppoaa bensaan, ei julkistakaan liikennettä kulje? Sitten jotkut irtisanoutuvat ja jäävät työttömiksi, karsivat ruoasta tai mistä kulutuksesta sitten kukakin karsii. Tämä johtaa ennen pitkää siihen, että romahtaneen kulutuksen takia hinnat nousevat, joka taas entisestään laskee kulutusta. Ja päättäjien ratkaisu kaikkeen tuntuu tosiaan olevan se, että nostetaan hintoja ja veroja, toki tämä tapahtuu väkisinkin joissakin tilanteissa.


Esimerkkinä vaikka ruoan hinta, joka on noussut mm. bensan hinnan nousun takia. Ihmiset alkavat säästää bensassa ja ruoassa, joka johtaa bensan hinnan nousuun, joka nostaa taas ruoan hintaa ja taas kansalaiset säästävät näissä. Tässä meillä onkin ikiliikkuja kehitetty, oravanpyörä joka jatkaa pyörimistään loputtomasti.



Loppusanat

Olipahan taas ärsyttävä aihe, josta kirjoittaa. Luovutankin siis taas sanan ruudun toiselle puolelle, jakakaa kokemuksia ja ajatuksia vapaasti!


Miten bensan hinta näkyy sinun arjessasi, vai näkyykö mitenkään?


Alkaako kipuraja lähestyä bensan ja dieselin hinnassa?


Uskotko bensan hinnan laskun olevan pysyvää, vai uskotko sen tulevan nousemaan taas?










____________________________________________________________________________________________________________

Autoalan Tiedotuskeskus – bensan hinnan verojen osuus tammikuussa 2023:

https://www.aut.fi/tilastot/verotus_hintakehitys_ja_liikennemenot/bensiinin_ja_dieselin_hintakehitys


Autoalan Tiedotuskeskus – verojen osuus bensan ja dieselin hinnassa lokakuussa 2023:

https://www.aut.fi/tieliikenne/liikenteen_verotus/polttonesteiden_verotus


Keskiviikkoisin iso harppaus ylöspäin hinnoissa:

https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/ad2cbfd7-4c6c-461b-87b6-1859349d8174


Nykyisten kansanedustajien sidonnaisuusilmoitukset:

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/nykyiset_kansanedustajat/Sivut/default.aspx


Bensaveron nosto tuloillaan?

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010082435.html


Kansanedustajien sidonnaisuudet ja lahjailmoitukset:

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/sidonnaisuudet/Sivut/default.aspx



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen äiti, teen siis kaiken väärin

Suomen talous nousuun - vai päättäjien ja kaverien taskut pulleiksi?

Wilma, Wilma, Wilma... Wilma... vielä kerran Wilma!

Läheltä piti-tilanteita liikenteessä

Pakkoruotsi - asutaanko tässä Suomessa vai Ruotsissa?

Myyttejä kissoista - totta vai hölynpölyä?