Suomen talous nousuun - vai päättäjien ja kaverien taskut pulleiksi?

Tänä vuonna tapetille nousi hallituksen kaavailemat leikkaukset, jotka tulevat iskemään pahiten jo ennestään pienituloisiin talouksiin ja osa-aikatyötä tekeviin. Listaan tässä artikkelissa isoimpia tulevia muutoksia ja leikkauksia, sekä tietysti tuttuun tapaan minulla on kaikesta mielipide. Yhden mielipiteeni voisinkin sanoa heti alkuun; nyt ollaan menossa perse edellä puuhun ja lujaa muuten ollaankin sinne menossa.


Pieni spoiler alert vielä; tämä aihe meni minulla lujaa tunteisiin ja sai minut raivon partaalle, joten tämä artikkeli on kirjoitettu todellakin astetta tulisemmalla tunteella. Saattaa siis sisältää runsaasti ruudun läpi välittyvää raivoa ja nostaa verenpainetta!



Asumistuki

Hallitus suunnittelee säästävänsä asumistuesta, säästötavoite on 363 miljoonaa euroa vuodessa. Tukiprosentin on tarkoitus pienentyä 80%:sta 70%:iin. Ansiotulojen suojaosa aiotaan poistaa tämänkin tuen osalta ja omistusasunnossa asuvilta asumistuki halutaan lakkauttaa kokonaan. Lisäksi asumiskustannusten omavastuu nousee.


Tässä on nyt tiivistetysti asumistukeen kaavaillut muutokset, omavastuu asumiskuluista nousee, suojaosa poistetaan ja jos omistat asuntosi, halutaan tuki lakkauttaa kokonaan. Mitenköhän tämän olisi tarkoitus tuottaa säästöä? Kun asumistuki pienenee, suuri osa luultavasti saa sitten enemmän toimeentulotukea. Sehän on ihan täysin +-0 tilanne, oikeaa hölmöläisten peitonjatkoa, kuten näitä leikkausideoita on kuvailtu mediassa.


Omistusasujat taas ajautuvat hekin vaikeaan tilanteeseen, varmasti moni joutuu myymään asuntonsa. Ja mitä tämä sitten mahtaa aiheuttaa? Moni jää omistusasunnon loukkoon, luultavasti eivät saa toimeentulotukea vaikka asunto olisi myynnissä, mutta kuluja ei ole varaa maksaa, ennen kuin asunnon on saanut myytyä. Siinä sitä sitten ollaan kahden asunnon loukussa, jonka toisen kuluja ei ole varaa maksaa, eikä luultavasti saa vuokra-asuntoonkaan tukia, kun omistaa asunnon, joka ei mene kaupaksi. Vai mitenköhän tämä menee?


Muutoksia toimeentulotukeen, yleistuki suunnitteilla ja suojaosien poistoa

Hallitus hakee suunnitelmillaan yksinkertaisempaa ja työhön kannustavampaa järjestelmää. Hallitus tahtoo säästää toimeentulotuesta 100 miljoonaa euroa ja puolittaa tuen tarvitsijoiden määrän näillä uudistuksilla ja leikkauksilla.


Hallitus toteaa ohjelmassaan, että tulevaisuudessa työkykyiset toimeentulotuen hakijat voidaan velvoittaa työskentelemään julkisorganisaation osoittamissa työtehtävissä saadakseen tuen, samoin kuin Tanskassa tehdään. -Kas kun ei Ruotsissa...


Asumiskustannuksiin tulee 5 prosentin omavastuuosuus ja asetetun kuntakohtaisen vuokranormin ylittävä vuokra-asunto hyväksyttäisiin vain, jos siihen on erityisiä tarpeita. Näitä erityisiä tarpeita ei kyllä kerrota julkisuuteen, tai ainakaan vielä ei ole kerrottu kun tätä kirjoitan, luultavasti niitä ei kyllä tule olemaan olemassakaan. Mikäli vuokranormin ylitys tulisi, kolmen kuukauden kuluessa pitää etsiä edullisempi asunto, sen jälkeen kieltäytyessään edullisemmasta asunnosta, tämä johtaa tuen kohtuullistamiseen eli leikkaukseen.


Eli toisin sanoen, ihmiset orjatöihin vielä pahemmin mitä nykyään Te-toimisto harrastaa hallituksen siunauksella. Tiedä sitten mitä tuo tulee pitämään sisällään, että ihmiset voidaan velvoittaa töihin saadakseen toimeentulotukea, kuka, minne, miten, mitä tehtäviä ja niin edelleen. Luultavasti tämän kautta ajaudutaan myös siihen ongelmaan, että monet virastot alkavat pyöriä tällä orjatyövoimalla ja vakituiset sekä osa-aikaiset työntekijät irtisanotaan, kun toimeentulotukea saadakseen työhön velvoitetut tulevat halvemmaksi. Sitten voidaan taas leikata lisää tukia, jotta ”kannustetaan” ihmisiä töihin.


Entä taas oikeasti työkyvyttömät, jotka pidetään väkisin kaunistamassa tilastoja vaikka pupukursseilla? Siis he, jotka eivät vain ole työkykyisiä vaikka päällään seisoisivat, mutta eläkkeelle ei pääse? Kuolkoot nälkään vai? Onhan sentään Kelan lääkäri todennut hänet työkykyiseksi, huolimatta muiden, monien lääkärien lausunnoista ettei ole työkykyinen.


Jos taas asut liian kalliissa asunnossa, niin maksapa sitten itse vain. Ei sillä niin väliä, että tarjolla ei ole halvempia asuntoja, itse et vain suostu muuttamaan Kelan näkökulmasta. Ei muuten varmasti tule sitten kunnille velvoitetta tarjota niitä edullisempia asuntoja tai kohtuullistaa jonoja asuntoihin, tai edes ottaa huomioon sitä, ettei niitä edullisempia asuntoja vain ole. Puhumattakaan siitä, että vuokrat nousevat koko ajan, ei muuten varmasti oteta huomioon tätä päätöksiä tehdessä.


Tai jos et hyväksy umpihomeessa olevaa asuntoa tunnetusti väkivaltaiselta ja täynnä narkkareita olevalta alueelta lapsinesi, sinä kieltäydyt edullisemmasta asunnosta. Mitäs sen niin väliä, että siellä voisi lähteä terveys tai pahimmassa tapauksessa henki, raha se on joka puhuu ja ainoa millä on väliä hallitukselle, ihmisistä viis.


Lisäksi hallitus haluaa toteuttaa perusturvaan uudistuksen, jossa kaikki tuet yhdistettäisiin ja muutettaisiin yhdeksi yleistueksi. Siinä olisi perusosa elämiseen, asumisosa asumisen kustannuksille sekä harkinnanvarainen osa viimesijaisen turvan takaamiseksi. Mitenköhän tämä tulisi toimimaan? Valtioko sen määrittelee, paljonko ihmisellä saa mennä rahaa ruokaan? Otetaankohan tässä huomioon allergiat tai ruokarajoitteet, mm. keliakia, IBS, laktoosi-intoleranssi?


Tässä tuen uudistuksessa tarkoitus olisi, että useiden eri tukimuotojen vähimmäistasot yhdistettäisiin, samalla toki korotusosia ja suojaosia poistetaan. Ensinnäkin, tarkoittaako tämä nimenomaan noita vähimmäistasoja? Entä jos joku on oikeutettu tällä hetkellä korkeampaan tukeen, saavatko kaikki vain saman ennalta määritellyn minimin, yhtään ottamatta huomioon vaikka asuinkunnan vuokratasoja? Ja jos näin, mikä tulee olemaan tämä minimitaso, minkä rajan mukaan se tulee määräytymään?


No, jatketaan. Viittaan nyt uutiseen ”Toimeentulotuesta haetaan 100miljoonan euron säästöjä”. Sieltä löytyy seuraava kohta;

-Työmarkkinatuen, peruspäivärahan, sairauspäivärahan, Kelan kuntoutusrahan ja vanhempainpäivärahojen vähimmäistaso yhtenäistetään ja lapsikorotukset, korotusosat sekä suojaosat poistetaan. Yleistuen mallin kehittämisen yhteydessä kiinnitetään erityistä huomiota riittävän toimeentulon ja palveluiden turvaamiseen niille, jotka ovat tosiasiallisesti työkyvyttömiä esimerkiksi sairauksien vuoksi, ohjelmassa linjataan.


Matalapalkkaisten töiden vastaanottoa tehdään nykyistä kannustavammaksi, jotta työvoimapulaa saadaan hellitettyä.”


Siis mitä ihmeen hiivattia nyt taas? Otetaanpa se maalaisjärki sieltä narikasta, jooko hallitus? Jospa väännän tämän teille rautalangasta.


Jos te aiotte poistaa lapsikorotukset ja suojaosat kaikesta mahdollisesta, se tarkoittaa sitä, että jos talous saa toimeentulotukea, se on täysin +-0 sille taloudelle tehdä niitä töitä, jos on vain vähän tunteja tai huono palkka. Miten se siis kannustaa työntekoon, sanotaan vaikka osa-aikatöihin tai niihin mainitsemiinne matalapalkkaisiin töihin? Se kaikki lähtee heti pois toimeentulotuesta, joten jos palkka jää pienemmäksi mitä tuet -tai tuki, jos tosiaan tulee yksi yleistuki- ei sitä työtä kannata ottaa vastaan, jos jää jopa miinukselle, vaikka siitä saisi kokemusta CV:hen laitettavaksi. Sillä kokemuksella kun ei laskuja makseta.


Vaikka aiottekin pitää voimassa tuon, ettei vaikka työmarkkinatuesta lähde ihan kaikki. Kelan sivuilla työttömyysturvaa koskevasta linkistä löytyy seuraava;

Jos työtön saa tällä hetkellä työttömyyden aikana esimerkiksi 400 euroa palkkaa, työttömyysetuuden määrä pienenee suojaosan ansiosta vain 50 euroa.


Työttömyysturvan suojaosan poistumisen jälkeen 400 euron palkkatulot vähentäisivät etuutta 200 euroa.”


Eli työttömyysturva vähenisi tuon 200e, joka sitten paikattaisiin toimeentulotuella, miten se tuo säästöä? Ja jos talous tosiaan saa sitä toimeentulotukea, en tiedä miten tuo otettaisiin huomioon siinä, koska sehän on kuitenkin tuloa, joka toisaalta pienentää sitä työttömyysturvaa.


Tällä hetkellähän kun on se 300e:n suojaosa ainakin työttömyysturvassa, kannattaa tehdäkin pieniä keikkatöitä, vaikka siitä seuraisikin paperisota Kelan kanssa. Jos menette poistamaan sen suojaosan, miksi niitä keikkatöitä enää kannattaisi tehdä? Sinne työpaikalle kulkeutuminen maksaa, lastenhoito maksaa jne, äkkiä se pienen pieni palkka niistä keikkatöistä sulaa kaikkiin siitä aiheutuviin kuluihin, jo pelkästään päivähoitomaksut voivat syödä tuon 200e. 

 /Tähän kappaleeseen sellainen lisäys, että nyt on varmistunut, että tuo suojaosa poistuu. Joten ensi vuonna jos tienaat tuon 400e saadessasi työttömyysturvaa, etuus vähenee 200e aiemman 50e vähennyksen sijasta.


Ja miksi lapsikorotukset pitäisi poistaa? Ei niihin lapsiin mene yhtään sen vähempää rahaa, vaikka niin kuvittelisittekin tapahtuvan tuon korotuksen poistaessanne. Vai eikö teillä itsellänne ole enää lapsia, joista korotusta maksettaisiin, niin siitä ei tarvitse välittää, kun ei hyödytä enää itseänne?


Ja ilmeisesti siis myönnätte nykyisen systeemin olevan pielessä työttömien kohdalla? Koska lainaamassani kommentissa on kohta;

Jotka ovat tosiasiallisesti työkyvyttömiä esimerkiksi sairauksien vuoksi.”


Myönnättekö siis vihdoin ja viimein, että oikeasti työkyvyttömiä pidetään väkisin työnhakijoina ja pupukursseilla ja muilla vastaavilla ja Kelan omat lääkärit toteavat heidät työkykyisiksi heitä koskaan näkemättä? Vaikka tosiasiassa hakija on työkyvytön, jopa muiden lääkärien mielestä? Miksi ette siis korjaa tätä epäkohtaa? Miksei oikeasti loppuikänsä työkyvyttöminä olevia päästetä eläkkeelle? Näyttävätkö tilastot tällä systeemillä mukavammilta vai? Miksi ihmeessä edes kysyn tätä? Onhan se nyt jo pitkään tiedetty, että tällä systeemillä vain kaunistellaan tilastoja.


Ja sitten voisin vielä puhua hiukan tästä kovasta ”työvoimapulasta”. Jos meillä on niin valtavan suuri työvoimapula monilla aloilla, miksi ihmeessä avoimia työpaikkoja ilmoitetaan suhteellisen vähän nykyään? Miksi monesta paikasta ei saa minkäänlaista vastausta, edes sitä ”Valitettavasti tällä kertaa valintamme ei….”? Miksi jokaiseen paikkaan on valtavat vaatimukset joko kokemuksen tai koulutuksen suhteen? Miksi palkat ovat niin uskomattoman huonot?


Jos meillä on työvoimapula, luulisi sitten madaltavan niitä utopistisia vaatimuksia, vain yhden esimerkin sanoakseni, en todellakaan usko, että ihmisen on täytynyt käydä vuosikausia korkeakouluja osatakseen lukea ja aakkostaa. Viittaan yhteen avoimeen työpaikkaan arkistoapulaisena, johon vaadittiin ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta useamman vuoden ajalta. Työ piti sisällään mapittamista ja aakkostamista. Tämän tarkemmin en viitsi kertoa enkä yrityksen nimeä. Sanonpa vain, että kyllä tuollaisessa työssä varmasti pärjää alemmallakin koulutuksella, kun pitää silmät ja järjen päässä ja osaa aakkoset ja lukea.


Tuntuukin, että yhä useampi paikka ilmoitetaan vain velvollisuuden takia, mutta tosiasiassa paikka on jo ”annettu” jollekin. Tätä avoimien paikkojen ilmoittamisen vähyyttä ja utopistisia vaatimuksia ei varmasti helpota se fakta, että työnhakijoilla on nykyään työnhakuvelvoite Te-toimistolta. Joten moniin paikkoihin menee varmasti ”pilipali” hakemuksia, vain jotta saadaan se työnhakuvelvoite täytettyä. Ehkä näillä työpaikkojen vaatimuksilla yritetään karsia työttömät työnhakijat pitkälti pois tulevista hakijoista? Ikävä kyllä se saattaa karsia myös sopivia ehdokkaita pois, jos ei vaikka ole käynyt niitä korkeakouluja joita vaaditaan, eikä sitten viitsi hakea, vaikka olisikin paljon kokemusta kyseisestä työstä.


Sitten vielä se palkkojen taso, jos on niin kova työvoimapula mitä mainostetaan, luulisi sitten maksavan edes kohtuullista palkkaa, kun tekijä löytyy. Mutta ei, moni työssäkäyvä joutuu silti hakemaan erilaisia tukia, koska ei pärjää edes palkan turvin Suomen hintatasolla. Ja toiset sitten kiskovat liki miljoonan vuosipalkkaa, vaikka hommat kusevat koko ajan vain pahemmin ja pahemmin.


Menikö hallitukselle perille, vai pitääkö hakea junakisko ja siitä vääntää?



Työttömyysturva

Työttömyysturvaankin hallitus aikoo kajota ja havittelee pitkällä aikavälillä noin 570 miljoonan euron säästöjä vuositasolla. Nämä säästöt tulisivat niin Kelan maksamasta perusturvasta kuin myös ansiosidonnaisesta työttömyyskorvauksesta.


Linkittämässäni uutisessa ”Näin paljon leikkaukset vaikuttavat Kelan tukiin” on seuraava kommentti: ”Arvioiden mukaan työttömyysturvan ja asumistuen leikkaukset lisäävät jonkin verran toimeentulotuen menoja. Toimeentulotuen osuus tuloista kasvaa niissä kotitalouksissa, jotka jo saavat sitä. Uusia toimeentulotuen saajia voi myös tulla jonkin verran, Jauhiainen arvioi.”


Siis… Ihan kuten jo sanoin, kun leikataan muualta tuista, se paikataan sitten toimeentulotuessa. Miten siinä muka syntyy säästöä, saati sitten silloin, kun taloudet jotka eivät aiemmin ole saaneet toimeentulotukea, saavat hekin sitä tulojen tippuessa huomattavasti? Onhan hallitus toki kaavaillut toimeentulotukeenkin muutoksia, joten ehkäpä sitäkin sitten leikataan lopulta rankalla kädellä, niin säästöä syntyy. Tai kun saadaan sitä käytännössä ilmaista työvoimaa velvoittamalla toimeentulotuen saajat töihin.


Onkohan hallitus koskaan kuullut sellaisesta, että työnteosta kuuluu saada palkkaa? Nyt ollaan menossa ja lujaa kohti orja-aikaa, enpä olisi uskonut tämän käyvän Suomessa, mutta niin vain näkyy tapahtuvan.


Ansiosidonnainen työttömyysturva aiotaan myös portaistaa, eli se laskee portaittain. Ideana on, että kahdeksan työttömyysviikon jälkeen turva laskee alkuperäisestä 80%:iin. Noin 8kk:n työttömyyden jälkeen 75%:iin. Omavastuupäiväthän nousevat myös nykyisestä viidestä seitsemään.


Ja aivan! Työssäoloehto tulee myös muuttumaan. Nykyään työssäoloehto täyttyy, jos olet ollut 26 viikkoa töissä, joissa työaika on ollut viikon aikana vähintään 18 tuntia. Tämä aiotaan muuttaa siten, että työssäoloehto pitenee 12 kuukauteen ja se muutetaan tuloperusteiseksi. Eli jatkossa ei enää lasketa tunneista tuota, vaan tulorajan mukaan, eikä palkkatuettu työ kerrytä työssäoloehdon aikaa. Kelan sivuilla ilmoitetun mukaan, työssäoloehto kertyisi, jos palkkaa maksettaisiin kalenterikuukauden aikana 930e.



Verohelpotuksia suurituloisille

Linkkien seasta löytyy linkki ”Näin Orpo puolustaa hyvätuloistenveronalennuksia”, johon viittaan tässä kappaleessa.


Kenelle tämä tuli yllätyksenä? Ei ainakaan minulle, kun Kokoomus on hallituksessa. Ainahan se silti on ollut näin, aina vain rikkaille verohelpotuksia, koska siellä on paljon päättäjien kavereita, itsekin tietysti hyötyvät näistä helpotuksista.


Orpo sanoo haastattelussa, että hänen mielestään ei ”tätä hommaa hoideta” verotuksen kiristämisellä. Sosiaaliturvan ja työttömyysturvan muutoksia tehdään, jotta työn vastaanottamisesta tulisi kannattavampaa. Siis mitä? Kuten lienet jo huomannut, en tajua hallituksen ajatuksenjuoksua tässä. Miksi siitä tulisi nykyistä kannattavampaa, kun nykyisellä tilanteella siitä saa jäädä käteen 300e/kk, leikkausten jälkeen ei mitään, jos saa toimeentulotukea -ymmärtääkseni- ja saattaa jopa jäädä miinukselle kulujen jälkeen?


Orpolta kysyttiin myös perustelua sille, että suurituloisten verotus kevenee eniten solidaarisuusveron avulla. Orpo korosti, että tämä solidaarisuusvero on tarkoitettu väliaikaiseksi. Niiiiiiiin…. Olihan se autoverokin väliaikainen… Vuonna 1958… Mitenkäs sen kanssa mahtoikaan käydä?


No okei, suurituloisilla on kyllä suuret veroprosentit, mutta mihinkäs tässä nyt unohdetaan kaikki muut? Meillä on Suomessa kaikilla ihan hulvattomat veroprosentit, tuotteilla kaupoissa, kaikilla palveluilla, sähköllä, bensalla ja ihmisiä verotetaan kaikista tuloista ihan tajuttoman paljon ja niitä aina perustellaan sillä, että julkinen puoli sitten toimii. Autoteitä korjataan, pääsee halvalla lääkäriin, busseja ja niin edelleen. Silti sitten mikään ei toimi, lääkäriin et pääse, asioiden hoitaminen virastoissa kestää hullun kauan, hammaslääkäriin on puolesta vuodesta ylöspäin olevat jonot -itsekin odotin juuri omaa haastavampaa toimenpidettäni varten aikaa hammaslääkäriin 1,5v-, terveysasemia suljetaan pienemmiltä paikakkunnilta, kukaan ei vastaa puhelimeen kun yrität saada lääkäriaikaa, kouluja ja päiväkoteja lakkautetaan resurssien puutteen takia, bussilinjoja lakkautetaan, autotiet ovat viturallaan ja niin edelleen. Mistä hiivatista me niitä veroja oikein maksamme? Työttömilläkin on 20% veroprosentti tuista, mutta mitään ei saada vastineeksi. Edes eläkettä ei kerry nimeksikään enää nykyään, vaikka tekisit töitä kehdosta hautaan.


Ja samaan aikaan tätä kaavaillessaan hallitus tietysti kaikessa viisaudessaan on kirjannut ehdotukseensa, että vuosina 2024-2027 ei tehdä indeksitarkistuksia, eli kaikki tuet, palkat ja tulot pysyvät vuoden 2023 tasolla, ihan sama vaikka kaiken hinta kasvaa räjähdysmäisesti. Ja tätähän ei varmasti tulla ottamaan huomioon toimeentulotuessa, vaikka sitä viimesijaista tukea todellakin tarvitsisi, kun onhan siinä se perusosa, johon ei varmaan enää vuonna 2025 tehdä sitä indeksitarkistusta. Ensi vuonna ainakin vielä indeksitarkistuksen pitäisi olla tulossa toimeentulotuen perusosaan.


Mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen, vuosina 2024-2027 seuraaviin Kelan etuuksiin ei tehdä indeksitarkistusta:

-Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha

-Lastenhoidontuet

-Opintoraha

-Sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha

-Vanhempainpäiväraha

-Erityishoitoraha

-Luovutuspäiväraha

-Kuntoutusraha


/Edit. Indeksitarkistusten jäädytys meni läpi, joten indeksitarkistuksia ei tehdä ennen vuotta 2028 mainitsemiini tukiin.


Sitten vielä se, että hallitus haluaa rajoittaa lakko-oikeuksia, helpottaa irtisanomisia, helpottaa määrä-aikaisten työsuhteiden solmimista ilman sen kummempaa syytä, sekä lisäksi ensimmäinen sairauslomapäivä olisi tulevaisuudessa palkaton. Liitän linkin MTV:n uutiseen näitä uudistuksia koskien.


Tiedättekös hallitus, myös pienituloiset ovat tuntevia ihmisiä? Maailma ei pyöri teidän ja kavereidenne navan ympärillä, täällä on muitakin ihmisiä, joihin sattuu, jotka ovat ahdistuneita ja pelkäävät, kaikki olemme tuntevia ihmisolentoja ja koemme ihmisten tunteita, koko sen laajan skaalan niitä. Tämä voi olla hankala käsittää siellä norsunluutornissanne, mutta ihan totta se on, pienituloiset ja tuntevat ihmiset eivät ole satuolentoja.




Maalaisjärjellä ajateltuja leikkauskohteita


Minulla olisi montakin ideaa, mistä voisi leikata, kuinkas muutenkaan, mutta listaan nyt vain muutamia.


Meillä on tuhottoman monta kansanedustajaa (200 kansanedustajaa) ja heillä kauhea armeija avustajia ja milloin milläkin nimikkeellä kulkevia ihmisapinoita. Voitaisiin aloittaa niistä turhista päättäjien kavereiden suojatyöpaikoista leikkaukset, samoin kuin kansanedustajien palkoista. He sitä niin toimillaan viestivät, että kyllä pienellä palkalla pärjää, niin pärjätköön minun mielestäni sitten itsekin sillä jos se kerran on vain tahdosta kiinni! Liitän artikkelin loppuun linkin kansanedustajien palkasta, sivuston mukaan kansanedustajan palkkio on vuosina 2023-2026 7 137e kuukaudessa, neljän vuoden jälkeen 7 494e ja 12 vuoden jälkeen 7 993e. Puhemiesten palkat sitten ovat liki 15 000e kuukaudessa. Nuo palkat ovat siitä huonot, että nyt ne houkuttelevat vain ahneita ihmisiä töihin, jos niitä leikattaisiin reilusti, saataisiin sinne töihin ihmisiä, jotka oikeasti olisivat kansalaisten puolella, näin kärjistetysti ja mustavalkoisesti. Mistä muuten vetoa, että heidän palkkoihinsa tehdään varmasti vuosittaiset indeksikorotukset?


Lisäksi kaikille kansanedustajille maksetaan kulukorvausta kuukausittain, joka on verotonta tuloa. Se riippuu prosentista, jonka mukaan se maksetaan, mutta vähintään se on 986,81e ja suurimmillaan 1809,15e. Ja tarvitsemmeko me muka oikeasti 200 kansanedustajaa? Mitä he muka tekevät? Eivät ainakaan paranna kansalaisten oloja. Eri asia olisi tietysti, jos he yrittäisivät ajaa kansalaisten etuja kuten alkujaan oli tarkoitus, mutta nyt siellä kyllä mennään niin oma ja kavereiden napa ja taskut edellä, että…


Ja näiden samojen ihmisten mielestä koko muu kansa pärjää hyvin niillä jopa alle 2000e/kk palkalla. Ja millähän oikeudella liki 10 000e kuukaudessa tienaava sanoo näin? Ja aina puhutaan myös siitä keskipalkasta, joka Suomessa on tällä hetkellä hiukan reilu 3700e/kk. Miten monella tuntemallasi on edes tuohon yltävä palkka? Oletteko päättäjät milloin viimeksi vilkaisseet ruokakaupassa nousseita hintoja, sähkön hintaa, itse asiassa ihan mitä vain hintoja? Perusteluja miten näillä palkoilla pärjää näillä hinnoilla, päättäjät!


P.S. Siis niillä palkoilla, mitä suomalaiset oikeasti saavat, ei millään hiivatin keskipalkalla, joka vääristyy reilusti myös teidän palkkojenne takia.


Tuolta sivulta, joka käsittelee kansanedustajien palkkaa, löytyi seuraavanlainen kohta tekstistä: ”Eduskuntaryhmissä, joissa on 16 tai enemmän kansanedustajia, puheenjohtajalle maksetaan 1 323 euron lisäpalkkio ja eduskuntaryhmissä, joissa on 3-15 kansanedustajaa, 803 euron lisäpalkkio.”

Tuo lause sitten taisikin selittää sen syyn, miksi meillä on niin järjettömän paljon kansanedustajia.


Mietitään myös johtajien palkkoja, vaikka Postia, jonka johtajan palkka on puhuttanut kansalaisia pitkään. Turkka Kuusisto sai vuonna 2021 palkkaa 910 993e, kuukausipalkaksi jäi siis noin 73 000e! Siis kuka muka tarvitsee noin paljon palkkaa? Häntäkin toki sitten tulee koskemaan tuo solidaarisuusvero, eli verohelpotus. Voitaisiin sieltäkin napsaista reilu siivu kuukausipalkasta, eiköhän sitä tule toimeen hiukan pienemmälläkin! Ehkä kaikista hulluinta tuossa palkassa on se, että se on vieläkin aivan hulvaton, mutta se on pudonnut edeltäjästään, hänen edeltäjänsä Heikki Malisen kuukausipalkka oli yli 82 000e.


Mutta, kun Kuusisto nimitettiin Malisen tilalle vuoden 2020 helmikuussa, hänen kuukausipalkkansa kerrottiin olevan 37 500e -jolloin vuosiansionsa on 450 000e-, loput ovat käytännössä bonuksia, ainakin minä ymmärrän ”lyhyen ja pitkän aikavälin palkkion” kansankielellä bonuksena. Puhumattakaan sitten siitä, että hän saa tuollaista palkkaa, eikä edes hoida hommiaan kovin hyvin, kun ajatellaan Postin toimintaa nykyään…Liitän tähänkin asiaan liittyviä linkkejä artikkelin loppuun. Sieltä löytyy myös linkki uutiseen, jossa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaae kertoo, että hänen mielestään Postin johtajan palkka ei ole liian suuri, vaan päinvastoin liian pieni.


Lainaan tuosta uutisesta seuraavan kohdan:

Pidämme hyvin huolen siitä, että palkkiot ovat sellaisia, että saamme tarvittavan tasoisia johtajia, mutta sellaisia, että ei lähdetä rönsyilemään, Suvanto-Harsaae sanoo.”

Siis...Kaverin palkka on puolisen miljoonaa vuodessa, mutta ”ei lähdetä rönsyilemään”? Kertoo hyvin siitä, miten liian suuret palkat hämärtävät suhteellisuudentajun. Tästä uutisesta myös selviää, että Kuusisto tienasi hieman reilun 451 901e palkkaa vuonna 2021, siihen lisäksi sitten hän tienasi näitä ”lyhyen ja pitkän aikavälin palkkioita” 459 092e. Eli vähän bonuksia taas isoille kihoille, muut kituuttakoon edelleen.


Näin joskus somessa Postin pomon palkkaa koskien niin hyvän idean, että soisin sen kyllä käyvän toteen. Ihan sanasta sanaan en sitä muista, enkä muista näinkö sen millä alustalla, mutta idea oli hyvin yksinkertainen; Postin pomon palkka voitaisiin maksaa käteisenä, kuukausipalkka satasen seteleinä Postin jakelemana, kaikki setelit omiin kuoriinsa. Kyllä muuten korjaantuisi nopeasti Postin hitaus, kirjeiden jakopäivien vähentäminen, kaikki sivutoiminta, jakelun ulkoistaminen, kadonneet kirjeet ja varastelevat postinjakajat, sekä kirjeen postituksen hinnat romahtaisivat!


Mitenkäs sitten nuo kansanedustajien taksimatkat? Pahimmat heistä kulkevat satojen metrien matkoja takseilla, voitaisiin tuo taksietu poistaa heiltä kokonaan, tai ainakin muokata sitä hiukan. Voitaisiin muokata sitä ainakin niin, että siihen tulisi kilometriraja. Matkaa pitäisi olla vähintään, sanotaanko vaikka koulukyytiin oikeuttava matka, 5km. Jos tuo ei täyty, niin bussipysäkille sitten vain, vaikka jäisi kiinni siitä muutamasta metristä, samalla tapaa se toimii kansalaisille! Ja ettei ihan mahdottomaksi mene, niin yläraja 10km, muutoin sitten vain julkisella liikenteellä. Ilmastoakin on syytä ajatella, jos kansalaisiakin siihen väkipakolla ajetaan, niin näyttäkööt päättäjät sitten esimerkkiä!


Ai on vaikea päästä jonnekin bussilla tai muilla julkisilla linjojen vähyyden tai aikataulujen takia? No niin on, tervetuloa vaan tavallisten kansalaisten arkeen! Sellaista se on kun vähennetään sivummalle kulkevia bussivuoroja, mene sinne perjantaina ja pääset kivasti takaisin jo maanantaina!


Mielestäni nämä kansanedustajien edut voitaisiin poistaa kokonaan ja palkkoja leikata isolla kädellä. Jos ei se oma työnteko maistu, niin ei sitä kyllä sitten pidä etuisuuksistakaan nauttia, nytkin yrittävät viedä vähävaraisilta jopa toimeentulotuen. Jos alkaisivat tehdä töitään kunnolla ja oikeasti ajattelemaan kansalaisia ja ajamaan meidän etujamme, sitten voitaisiin ehkä suodakin heille näitä etuisuuksia.


Tätä mieltä minä olen, päättäjät eivät oikeasti ymmärrä tavallisten kansalaisten ahdinkoa, jos eivät itse joudu siinä kitkuttamaan ja kokemaan sitä. Se on täysin eri asia kokeilla pienellä palkalla elämistä kuukauden tai kaksi, jos kuitenkin tietää että tilillä on rahaa kun tarvitsee, eikä tarvitse jatkaa eteenpäin ilman tietoa tulevasta ja stressata kuukausia, jopa vuosia, että mistä rahaa siihen ja tähän, entä jos jokin hajoaa?


Entäs sitten kansanedustajien juhlat? Niihin uppoaa hulvattomat summat rahaa, on alkupaloja, ruokaa, viinaa, ilmapalloja ja mitä vielä! Mihin hiivattiin aikuiset ihmiset muka tarvitsevat ilmapalloja tai jotain pirun pehmojalkapalloja? Saati sitten taikuria? Kyllä heillä on ihan omasta takaa taikureita, annapa heille muutama satanen tai vaikka tonnikin, ei mene kuin pari minuuttia jos niinkään pitkään ja se on kadonnut. Ja tietysti kaikki tämä lysti kustannetaan verorahoilla... Muilla ihmisillä on yleensä käytössään firman pikkujouluihin satoja euroja, päättäjillä ei tunnu missään kymmenet tuhannet eurot, kyllä on varaa vieläkin enempään ja saahan ylijääneet ruoat sitten heitettyä roskiin!


Liitän artikkelin loppuun pari linkkiä näihin pikkujouluihin, joihin upposi reilut 30 000e verorahoja. Niissä korostuu ikävän paljon myös se, miten paljon juomiin uppoaa rahaa, jonka eteen kansalaiset ovat paiskineet töitä niska limassa ja toiset laittavat sen palamaan YHDESSÄ illassa, että suih vaan. Ja ihan oikeasti, Antti Rinne, 3 000e ilmapalloihin? Se on enemmän kuin monissa firmoissa laitetaan koko henkilöstön pikkujouluihin… Juu juu, kansanedustajia on enemmän kuin monissa firmoissa on työntekijöitä, mutta siitä päästään taas siihen, että tarvitaanko niitä kaikkia avustajia ja edustajia ihan oikeasti, vai ovatko töissä vain tuon aiemmin mainitsemani lisäpalkkion takia, jotta saadaan siihen tarvittava määrä ihmisiä täyteen?


Ja hei yksi vielä! Kansanedustajien sopeutumiseläke, miksei sitä voi poistaa tai edes kohtuullistaa tai asettaa vain tietyksi ajaksi nostettavaksi? Aivan hulvaton summa! Jopa 6 800e kuukaudessa, eikä sen aikaa ole rajoitettu, vaan sitä voidaan maksaa eläkeikään asti, siihen ei kuulu työnhakuvelvoitetta tai mitään muitakaan velvoitteita, on vain oikeuksia. Tähän ei toki vieläkään kosketa pitkällä tikullakaan, vaikka ansiosidonnaistakin työttömyysturvaa porrastetaan. Sopeutumiseläkehän on myös käytännössä ansiosidonnainen työttömyysturva mutta ehei, eiväthän mitkään leikkaukset nyt herrojen rahoja koske!


Kannattaa lukaista linkki ”14vuotta sopeutumiseläkettä ei riittänyt”, siinä nähdään hyvin röyhkeys, jota kansanedustajana toimiminen näkyy aiheuttavan. Siis 14 vuotta ei riittänyt ”sopeutumiseen”…? Ihan oikeasti nyt taas.


Haluaisinpa nähdä sen tavan kansalaisen, joka voisi työttömäksi jäätyään rauhassa ”sopeutua”, jopa vuosikausia, ilman että valtio painaa niskaan ja on valmiina riipimään kaiken irti selkänahasta, mikä vain lähtee. Ja vaikka ei lähtisikään, aina voi yrittää vähän nyhtää lisää.



Loppusanat


Hulluinta tässä kaikessa on se, että nykyään moni työssäkäyväkin saa tukia, koska palkka ei vain yksinkertaisesti riitä menoihin, vaikka ne eivät edes olisi isot, vaan koostuisivat ihan perusasumismenoista.


Linkissä ”Näin hallituksen leikkaukset vaikuttavat perheiden tuloihin” löytyy muutamia laskelmia, jotka kertovat karua kieltä pienituloisten tulojen romahtamisesta, mikäli nämä leikkaukset menevät tällaisinaan läpi. Ensimmäisessä linkissä arvioidaan, että pienituloisten määrä tulee kasvamaan ensi vuonna jopa 68 000:lla tämän vuotisesta. Se on todella suuri luku ja huolestuttavaa, siitä saa monta orjaa, joita hallitus nyt selkeästi havittelee tuolla toimeentulotuen vastikkeellistamisella.


Laitan vielä sekalaisiin linkkeihin Hovimuusikko Ilkan sanoittaman kappaleen Tytti Yli-Viikarista, se tiivistää aika hyvin tuon koko tapauksen! Lyhyesti; Yli-Viikari käytti verorahoja omiin menoihinsa ja humputuksiinsa. Hänet tuomittiin reilun 3 vuoden ehdolliseen vankeuteen, mutta minua raivostuttaa niin paljon tuollainen pilipalituomio ja rikosnimikekin vain kavallus törkeän sijasta, etten ainakaan tässä artikkelissa käsittele aihetta sen tarkemmin. Sanon vain sen, että aivan naurettava tuomio, väärä rikosnimike mielestäni ja lopettaisi nyt nolaamasta itseään enää enempää hakemalla valituslupia, kitisemällä asiasta ympäriinsä ja jumalauta lopettaisi sen hakemisen isoihin virkoihin! Yli-Viikari, HÄPEÄ JOS OSAAT! -Epäilen kyllä vahvasti tätä, sen verran röyhkeää toimintaa oli alusta alkaen…


Olet varmaan huomannut, että bensan hinta on viimein alkanut tulla alaspäin monin paikoin. Kun huomasin tämän, ilahduin ensin. Sitten tajusin, että tämä ei varmasti ole pysyvää. Uskonkin, että tämä ilmiö on vain väliaikainen ja sen tarkoitus on suunnata ihmisten huomio pois tulevista leikkauksista, suuren osan leikkauksista pitäisi tulla voimaan heti tammikuusta alkaen. Luultavasti siis bensan hinta tulee taas nousemaan, kunhan suurin pöly näistä leikkauksista laskeutuu. Ainoaksi kysymykseksi jää, että mikä on tällä kertaa hallituksen perustelu nousevalle hinnalle?


Kysyn vain, että miksi aina leikataan pienituloisimmilta? Siis sieltä, mistä on vähiten otettavaa valtion näkökulmasta, mutta se on iso pala yksittäiselle ihmiselle? Miksi? Miksi aina suurituloisille on tarjolla porkkanaa, mutta pienituloisille vain keppiä? Miksei koskaan leikata sieltä isotuloisilta? Heille kyllä asetetaan tällaisia solidaarisuusverohelpotuksia, mikseivät he siis voi solidaarisuuden osoituksena tehdä mitään? Pienituloisilta otetaan aina vain lisää ja lisää ja sitä perustellaan sillä, että kaikkien pitää puhaltaa yhteen hiileen ja kantaa oma kortensa kekoon. Juu toki, mutta miksi tämä ei koskaan koske suurituloisia? Miksei heidän tarvitse tehdä mitään tämän yhteiskunnan eteen? Missä se heidän solidaarisuutensa oikein on? Loistaa poissaolollaan, niinpä niin.


Muistat varmasti, kun eräs kansanedustaja neuvoi pienituloisia, miten pääsee eroon köyhyydestä, mm. älä käy kahvilassa, ulkona syömässä, kannattaa sijoittaa osakkeisiin, laittaa omistusasunto vuokralle ja mitä vielä. Samoin on tullut sieltä suunnilta neuvo, että marjoja kannattaa kerätä. Se on niin helppoa huudella tällaisia, kun itsellä on ollut vanhempien keräämä rahasto, jolla on voinut aloittaa sen sijoittamisen. Tai saanut ison perinnön, mutta kuitenkin liki aina näissä tapauksissa se raha on saatu jostakin, jolla on sitten aloitettu se oman varallisuuden kasvattaminen. Ihan vaikka siitä, että on varakkaat vanhemmat, jotka haluavat auttaa lastaan taloudellisesti oman elämän alkuun. Kaikilla tällaisia ei ole. Se on aivan eri asia, kun ei vain ole, millä sijoittaa. Ja jos sijoitat ja saat toimeentulotukea, eikös osakkeet pidä myydä silloin pois?


Tämä yhteiskunta kaatuu, jos joku ei hoida niitä kaikkia ”paskaduuneja”, joita ne eivät todellakaan ole. Näihin töihin helposti mielletään kaupan työntekijät, siivoojat, laitoshuoltajat, logistiikan alaa ym. Ne eivät todellakaan ole mitään paskaduuneja! Jos kaupassa ei olisi työntekijöitä, kuka ne tavarat hyllyttäisi tai auttaisi yhtään missään siellä kaupassa, oli se sitten tuotteen sijainnin selvittäminen, kassalla asioiminen tai mikä vain? Ilman logistiikkaa, kuka ne tuotteet toisi sinne kauppaan? Ilman laitoshuoltajia ja siivoojia, kuka siivoaisi esim. sairaalat, jotta siellä on turvallista hoitaa potilaita? Ja niin edelleen ihan loputtomiin.


Ja selvästi maaseutu halutaan autioittaa, kun koko ajan syrjemmästä lakkautetaan terveyskeskuksia, päiväkoteja, kouluja, laboratorioita, kauppoja, bussilinjoja ja niin edelleen. Jos maaseutu autioituu, kuka siellä hoitaa hommat? Muutamana esimerkkinä ruoan viljely, metsien hoito ja lihan tuotanto. Ei ainakaan hallitus, se on hyvä tehdä päätöksiä Helsingistä käsin mukavasta toimistosta, kun on täysin vieraantunut todellisuudesta.


Hulluinta tulevissa leikkauksissa ja muutoksissa toimeentulotukeen on se, että vuosina 2015, 2017 ja viimeiseksi 2023 Suomi on saanut huomautuksen liian alhaisesta perusturvan määrästä, joka rikkoo kansainvälisiä sopimuksia. Laitan pari linkkiä sekalaisiin linkkeihin tästä aiheesta. En kyllä tajua, ettei jo EU tai jokin taho puutu tähän, kun vuodesta toiseen sama juttu, kaikki tulot pysyvät liian alhaisina ja nyt aiotaan vielä leikata entisestään ja laittaa tukea saavat ilmaisiin töihin!




Vielä muutamat loppusanat, venähti vähän pitkäksi

Viime vuosina on myös ollut paljon esillä alhainen syntyvyys, josta ollaan kovin huolissaan. Mitenköhän nämä leikkaukset nyt innostaisivat ihmisiä tekemään lapsia? Taloudellista tilannetta huononnetaan ennestään ja ajetaan ihmiset entistä ahtaammalle. Eiköhän näissä tulevissa muutoksissa taas ole selkeä kaava nähtävissä; köyhdytetään entisestään köyhiä, jotta rikkaat rikastuvat entisestään. Sitten voidaankin ihmetellä ja laittaa sormi suuhun, kun rikollisuus räjähtää käsiin ihmisten pahoinvoinnin lisääntyessä räjähdysmäisesti. Tuossakin tilanteessa toki päättäjät olisivat huolissaan vain omasta perseestään, mitäs väliä niillä kansalaisilla olisi.


Muistat varmaankin, kun kansalainen tönäisi Sipilää suojatiellä jokunen vuosi sitten ja sitähän paisuteltiin ihan uskomattoman paljon vakavammaksi, mitä lopulta tilanteesta vuotanut video todisti. Linkitän muutaman uutisen asiaan liittyen sekalaisten linkkien listaan. Mutta noissa uutisissa voit huomata, miten Sipilä on kommentoinut ”Kyllä lyötiin ihan kunnolla. Nyrkein käytiin päälle.” Samoin uutisten otsikot ovat aika clickbaiteja; Juha Sipilän kimppuun hyökättiin nyrkein. Hassua, miten päättäjiä alkaa kiinnostamaan mikään vasta sitten, kun se koskee itseä.


Kannattaa katsoa vielä tuo viimeinen linkki, jossa on vertailukohdaksi tuomioita, joita on annettu paljon vakavammista rikoksista, mutta sitten yhdestä tönäisystä tulee noin iso tuomio. Mutta totta kai, kun se kohdistui isoon herraan! Ihan naurettavaa, kyllä tavallisia ihmisiä päättäjien mielestä näköjään sitten saa mätkiä miten paljon lystää, heristetään siitä sitten vain vähän sormea ja sanotaan soo soo, älä nyt enää jooko murhaa ketään. Mutta niinhän se Klamydian Yksi laki-kappalekin meille kertoo; ”Se sama laki teille, on täysin toinen meille. Tuomiot kun annetaan, on oikeus pelkkä sana vaan.”


Sanonpahan vain päättäjille, että laskeutukaa sieltä saamarin norsunluutornistanne oikeaan elämään! Sieltä ylhäältä se perspektiivi vääristyy aivan jumalattoman paljon. Ottakaa se pää pois kultaisesta perseestänne ja jalkautukaa ihmisten pariin, ympäri Suomea – täällä on muutakin kuin se Helsinki- , niin tiedätte miten kansalaiset elävät ja voivat! Yrittäkäähän myös sitten vielä sisäistää se. Vai onko se jo liikaa vaadittu?


Ei se kyllä ole tuulesta temmattu sanonta; ”Hyvinvointivaltio – valtio voi hyvin, me emme.”



Paljon ja isoja muutoksia on siis luvassa tämän hetken tiedon mukaan. En varmasti muistanut kaikkea, mutta tietääkseni sain ainakin faktat oikein tämän hetken tietojen valossa. Jos kuitenkin onnistuin sotkemaan asiat tai kämmäämään jonkin faktan kanssa, kerro siitä ehdottomasti, niin korjataan!


Mitä mietteitä sinulla on herännyt tulevista leikkauksista? Huolettaako toimeentulo jatkossa? Mitä mieltä olet suurituloisille asetettavasta solidaarisuusverosta? Enköhän nyt kirjoittanut tarpeeksi pitkän pätkän oikein tunteella, joten luovutan vuoron nyt sinulle purkaa tuntojasi!






________________________________________________________________________________


Tulevia leikkauksia käsitteleviä linkkejä:


Pienituloisten määrä tulee kasvamaan leikkausten jälkeen:

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009989352.html


Näin hallituksen leikkaukset vaikuttavat perheiden tuloihin:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009870351.html


Kannustavatko hallituksen leikkaukset töihin – professori Heikki Hiilamo vastaa:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kannustavatko-hallituksen-leikkaukset-suomalaisia-toihin-nyt-puhuu-professori-heikki-hiilamo/8782458


Näin paljon leikkaukset vaikuttavat Kelan tukiin:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009861838.html


Toimeentulotuesta haetaan 100 miljoonan euron säästöjä:

Toimeentulotuesta haetaan 100 miljoonan euron säästöjä – Puolitetaan tarvitsijoiden määrä (iltalehti.fi)


Näin Orpo puolustaa hyvätuloisten veronalennuksia:

Näin Orpo puolustaa hyvätuloisten veronalennuksia Ylellä (iltalehti.fi)


Lakko-oikeus, irtisanomiset, palkankorotusten rajoittaminen, MTV;

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/uusi-hallitus-rajoittaa-palkankorotuksia-lain-voimin-palkansaajat-taas-ihmeissaan/8722964#gs.19pu9m





Pikkujouluja käsitteleviä linkkejä:


Pikkujoulut vuonna 2016, hintalappu liki 34 000e:

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201612022200035130


Antti Rinteen pikkujoulut, hinta 38 000e:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006368021.html




Muita linkkejä:


Kansanedustajien palkka:

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/palkkiot-ja-kulukorvaukset/Sivut/default.aspx


Heikki Hiilamon kolumni Postin johtajan palkasta:

https://yle.fi/a/74-20019253


”Palkka on aivan kohdillaan”:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009305144.html


Postin johtajan palkka putosi puolella edeltäjästään:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006398966.html


Sopeutumisrahaan ei ole tulossa muutoksia:

Sopeutumisrahaan ei ole tulossa heikennyksiä – Suurin etuus jopa 6 800 euroa kuukaudessa ja sitä voidaan maksaa eläkeikään asti (iltalehti.fi)


14 vuotta sopeutumiseläkettä ei riittänyt:

Marjukka Parpola nosti sopeutumiseläkettä 14 vuotta (iltalehti.fi)


Yli 2 000 vastusti Tytti Yli-Viikarin hakua Järvenpään hallintojohtajan virkaan:

Tytti Yli-Viikari putosi Järvenpään hallintojohtajan paikan hausta – yli 2 000 vastusti viranhakua adressilla | Uusimaa | Yle


Hovimuusikko Ilkka – Sopivasti pitoa (Tytti Yli-Viikari):

https://www.youtube.com/watch?v=x96rEw7GNzE


Suomi sai jo kolmannen kerran Euroopan neuvostolta moitteet liian alhaisesta perusturvasta:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/suomi-sai-jo-kolmannen-kerran-euroopan-neuvoston-moitteet-liian-alhaisesta-perusturvan-tasosta-1


Liian alhainen perusturva:

https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/sosiaalisten-oikeuksien-komitealta-ratkaisu-suomen-sosiaaliturvan-tasosta


Juha Sipilän tönäisy suojatiellä, video:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-uutisten-saama-video-nayttaa-juha-sipilaan-kohdistuneen-hyokkayksen-tonaisy-suojatiella-nain-ex-paaministeri-horjahti/8037926


Juha Sipilän kimppuun hyökättiin nyrkein:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/juha-sipilan-kimppuun-hyokattiin-nyrkein-puoluejohtajat-jarkyttyneita-nyt-ihan-oikeasti-malttia-ihmisille/8034956


Sipilän tönäisystä 80 päiväsakkoa-vertailukohteita:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kosonenjuhapekka/sipilan-tonaisysta-80-paivasakkoa/



Kelan linkkejä:


Työttömyysturva:

https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/5734412/hallitus-esittaa-muutoksia-kelan-tyottomyysturvaan


Muutokset sosiaaliturvaan:

https://www.kela.fi/muutokset









Kommentit

  1. Hyvä kirjoitus! Itsekin mietin, miten ihmeessä toimeentulotuesta säästetään, kun muita tukia leikataan? Nyt on valitettavasti vastaus alkanut kirkastua. Itselleni on alettu tekemään niin toimeentulohakemusten kanssa, että on alkukuusta maksettu tukia Kelasta ja kesken kuukauden tilillä näistä kyseisistä tuista jäljellä oleva määrä katsottu "talletukseksi". Sen voi sitten kätevästi laittaa seuraavan kuukauden laskelmaan "varoiksi, joilla tulee elättää itseään" ja niin toimeentulotukihakemus voidaan hylätä. Tuet otetaan siis huomioon kahteen kertaan saman kuukauden aikana. Tililläni ne eivät valitettavasti tuplaannu... Vastausta siihen, millä rahoilla se loppukuu olisi pitänyt elää, kun rahat laskelmallisesti siirrettiin kesken kuukauden seuraavan kuukauden rahoiksi en ole saanut. Käytännössä toimeentulotukihakemuksen hylkääminen pienensi tulojani satoja euroja. Asiasta ei ilmeisesti saa keskustella, koska viestejäni on muualla poistettu tai jätetty julkaisematta. Vaikuttaa siltä, että muillekin on todennäköisesti tehty samoin. Kuinka monille? Vai miksi tästä ei saa keskustella? Ottaen huomioon, että toimeentulotuen perusosaa saa tietääkseni leikata maksimissaan 40% (235,084 euroa yksin asuvalta) ja vain perustellusta syystä, olen järkyttynyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta!

      No kyllä kuulostaa erikoiselta! Joskus sitä saa lukea hyvin isoista ja oudoistakin virheistä Kelalta, enkä voi välttyä ajatukselta, että tehdäänkö tahallaan tällaisia virheitä? Kaikki eivät varmasti jaksa taistella päätöksien oikaisujen kanssa, vaan tyytyvät niihin päätöksiin, jolloin ei tarvitse maksaa kaikille.

      Tuo tilanteessasi tapahtunut kuulostaa kyllä selkeältä virheeltä, joten toivon että jaksat vaatia oikaisua niihin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen äiti, teen siis kaiken väärin

Wilma, Wilma, Wilma... Wilma... vielä kerran Wilma!

Läheltä piti-tilanteita liikenteessä

Pakkoruotsi - asutaanko tässä Suomessa vai Ruotsissa?

Myyttejä kissoista - totta vai hölynpölyä?

Hävyttömän kallista bensaa