Hieman huonommin tunnetut fobiat

Tiedätkö, miten monta fobiaa on olemassa?

Olet varmasti tietoinen erilaisista kammoista, jotka ovat suhteellisen yleisiä. Muutamia nyt mainitakseni, vaikka korkeanpaikankammo, lentopelko, ahtaanpaikankammo, pimeänpelko, hämähäkkikammo, pellekammo ja niin edelleen. Ajattelinkin kirjoittaa hiukan erikoisemmista peloista ja fobioista, joista eivät kaikki välttämättä ole edes kuulleet. Pakko sanoa, enpä ollut minäkään kuullut aiemmin näistä kaikista. Liitän artikkelin loppuun vielä linkkejä, joista voit käydä lukemassa muista fobioista, niitä olikin ”muutama” enemmän kuin luulinkaan.



Talassofobia


Ahdistavatko meren syvyydet sinua?


Talassofobia tarkoittaa meren pelkoa, kun et tiedä mikä siellä syvyyksissä odottaa. Tämä fobia käsittää yleensä laajojen ja tummien vesistöjen pelon, ei itse veden pelkoa, joka on aivan oma pelkonsa. Liitän artikkelin loppuun linkin MTV:n uutiseen tästä fobiasta. Mielestäni tuo uutinen oli tavallaan vähän hassu, koska sieltä löytyy heti alkupuolelta tämä lause: ”Jos koet ahdistusta ajatellessasi Mariaanien hautaa tai syvässä meressä uimista, sinulla saattaa olla tämä fobia!”


Itse en kärsi tästä kyseisestä fobiasta, mutta silti joskus vähän kuumottaa, kun miettii mitä siellä syvällä pinnan alla mahtaa olla, enhän minä sitä siitä pinnalta näe, joten en tiedä. Koska ihminen helposti pelkää sitä, mitä ei näe, ei tämä nyt mielestäni automaattisesti tarkoita sitä, että kärsii tästä fobiasta. Uskoisin, että aikalailla kaikille on sisäsyntyistä, että säikähtää vaikka jalkaan tarttuvaa rihmaa veden alla, koska se on omanlaisensa suojausmekanismi ihmiselle.


Ja mieti vaikka tuota Mariaanien hautaa, sen ympäristöstä on nostettu sellaisia mörrimöykkyjä, että ihmekään jos vähän kuumottelisi siellä päin uiskennella. Puhumattakaan siitä, miten kaukana se on lähimmästä maasta, tai siitä että syvyyttä Mariaanien haudalla on hiukan reilu 11km. Tiedä mitä sieltä vielä tullaan löytämään. Tai vielä parempaa, mikä sieltä nousee ylös löytämään meidät.



Nomofobia


Koetko oireita ollessasi ilman puhelinta?


Tämä onkin mielenkiintoinen, nimittäin ilman matkapuhelinta olemisen pelko. Mielestäni myös erittäin surullinen, koska se kuvastaa sitä, miten pahasti ihmiskunta on kasvanut kiinni puhelimiinsa. Tässä fobiassa puhelimen katoaminen, akun loppuminen tai huono verkko aiheuttavat tästä fobiasta kärsivälle ahdistusta tai jopa pakokauhua. Jotkut ahdistuvat myös jo siitä, jos joutuvat sammuttamaan puhelimensa jostakin syystä.


Itse en kyllä ehkä nimeäisi tätä fobiaksi, vaan riippuvuudeksi. Mitä mieltä sinä olet?





Puhelinfobia


Puhelinkammosta kärsivän on
vaikea soittaa puheluita.


Tämä onkin nyt sitten hyvä ottaa heti tähän nomofobian perään. Puhelinfobia on nimensä mukaisesti puhelinkammo. Kammo ei itsessään koske puhelinta, vaan puheluita, niihin vastaamista tai soittamista jonnekin. Jos kyse on nimenomaan tästä kammosta, se ei rajoitu vain virallisiin puheluihin, vaan ihan kaikkiin, myös perheen ja lähipiirin puheluihin.



Olen itsekin aikanani kärsinyt tästä kammosta, välttelin aivan viimeiseen asti soittamista yhtään mihinkään ja kaiken hoidin netissä, minkä vain pystyin. Jätin varaamatta lääkäriaikoja, koska ne olisi pitänyt varata soittamalla, yritin aina jonkun saada soittamaan puolestani tai sitten en vain soittanut, ellei ollut aivan todella pakko. En edes tiedä, mistä tuo minulle aikanaan kehittyi, se vain oli minulla. Enkä edes oikein osaa nimetä, mikä siinä niin paljon hirvitti. Jotenkin kai se, kun ei voinut tietää mitä toinen siellä linjan päässä aikoo sanoa, ei voinut jotenkaan valmistautua, ehkä pelkäsin sekoilevani sanoissani ja nolaavani itseni, en oikein tiedä. En kuitenkaan enää kärsi tästä kammosta, koska pääsin eroon siitä aikaa sitten, joten muistikuvanikaan eivät ole parhaat mahdolliset.


Fobofobia


Oletko kuullut tästä fobiasta?


Tämä on fobian pelko. Tästä kärsivä ihminen pelkää saavansa jonkin fobian tai miettii, että onko hänellä vaikka esimerkiksi araknofobia. Fobia, joka aiheuttaa sen, että ihminen pelkää kärsivänsä fobiasta.


Tätä on jotenkin vaikea sisäistää, mutta sinänsä en ihmettele, kun lueskelin fobioiden listaa tätä artikkelia varten. Sieltä löytyi vaikka ja mille fobia, eiköhän ainakin yksi sovi jokaiselle siitä listasta jollakin tasolla. Mietinkin, että jos kärsii tästä fobiasta, tiedostaakohan ihminen kärsivänsä jo fobiasta? Jos tiedostaa, muuttaako se jotakin? Tuoko se helpotuksen, että enää ei tarvitse pelätä saavansa jonkin fobian? Vai lisääkö se niin sanotusti vettä myllyyn?




Fagofobia


Nielemisen pelko vaikeuttaa elämää huomattavasti.


Voin vain kuvitella, miten hirveä tämä on, nimittäin nielemisen pelko. Ei sitä tule edes miettineeksi, miten monta kertaa päivässä nielaisee, se on niin automaatio ihmiselle. Jos jokainen nielaisu aiheuttaisi pelkoa ja tukehtumisen pelkoa, en kyllä tiedä miten sen kanssa selviäisi. Kärsitkö sinä tästä fobiasta tai tunnetko jonkun joka siitä kärsii? Miten arki sujuu tämän fobian kanssa?







Omat fobiat ja pelot

No sitten voisinkin tunnustaa, että minulla on muutamia pelkoja ja fobioita. Minulla on korkeanpaikankammo, jonkinasteinen ahtaanpaikankammo, trypofobia sekä misofonia. Kahden ensimmäisen kanssa pärjään ihan hyvin, kahden jälkimmäisen kanssa on vähän niin ja näin.


Korkeanpaikankammo on yllättävän yleinen.



Minulla on suhteellisen lievänä korkeanpaikan- ja ahtaanpaikankammo, en joudu paniikkiin ollessani korkealla, alkaa vain vähän huimata ja jalat täristä enkä halua olla reunalla, mutta pystyn kyllä olemaan korkealla jos tarvitsee. Joskus tuo korkeanpaikankammo kyllä oireilee oudoissa paikoissa, jos vaikka katson ulkona jotakin korkeaa rakennusta tai puuta, alkaa huimata ja heikottaa, samoja oireita joita koen korkealla. Tikkaat ovatkin sitten hirveitä! Yleensä jo neljän askelman jälkeen alkaa sellainen tärinä jaloissa, että oksat pois.


Tuottavatko ahtaat paikat
sinulle ahdistusta?


Ahtaanpaikankammoni taas on ihan hyvällä tolalla, pystyn käyttämään hissiä ja kulkemaan suhteellisen ahtaissa paikoissa. Ongelma tulee siinä kohtaa vastaan, kun ei voi kulkea normaalisti, vaan pitää alkaa kumartumaan tai jos pitäisi ryömiä jonnekin ahtaaseen, siihen en pysty. Itse asiassa nyt en enää tiedä, onkohan minulla sittenkään ahtaanpaikankammoa vai onko tämä vain jokin sisäsyntyinen suojeluvaisto...








Monet kärsivät lentopelosta, kärsitkö sinä?


Meinasinkin unohtaa lentopelon! En ole koskaan ollut lentokoneessa, enkä todellakaan tahdo. Tämä johtuu kyllä aivan täysin siitä, että katsoin todella nuorena Final Destination-elokuvan, salaa toki, kun ikää taisi olla 10v, jos sitäkään. Silloin päätin, etten aio koskaan astua jalallanikaan lentokoneeseen. Jos kärsit lentopelosta, ei kannata katsoa tuota elokuvaa.




No sitten trypofobia, itse sain tietää nimen tälle fobialleni vasta muutama vuosi sitten ja ylipäätään sen, että tällainen fobia on olemassa, luulin vain olevani omituinen tämän asian suhteen. Kyseessähän on siis reikäkammo, joka voi olla todella paha. Itse onneksi en kärsi sen pahimmasta muodosta, pahimmasta muodosta kärsivät ovat kertoneet, etteivät voi mm. syödä juustoa reikien takia, juoda kahvia kuplien takia tai käyttää suihkussa pesusientä. Tämä fobia voi kuulostaa hassulta, mutta se on hirveä, jos siitä kärsii, kuten varmasti kaikki muutkin fobiat.


Minulle pahoja ovat kuvat mm. hunajakennoista, munakkaan jäljiltä pannun pesu, jos se on tarttunut pohjaan, siitä nimittäin jää joskus sellainen kalvo, joka on täynnä pieniä reikiä. Riisipuuro on myös yksi, joka joskus jättää tuollaisen kalvon kattilan pohjaan.


Monet trypofobiasta kärsivät nimeävät myös pahimmiksi kuvat ihmisistä, joille on muokattu kuvankäsittelyohjelmalla reikiä -tai reikärykelmiä- ihoon tai sen, kun rei’istä pursuaa jotakin, ihan sama missä ne reiät ovat. Suihkun lattiakaivon puhdistus on monille hankalaa tämän fobian takia, myös minulle. Oireita on monia tässä fobiassa, itse kärsin voimakkaasta fyysisestä pahoinvoinnista, ahdistuksesta, sydämen tykytyksistä ja muljahteluista, sekä kylmistä väreistä tällaisia reikärykelmiä nähdessäni.


Ja koska minun oli pakko tehdä tutkimuksia tätä artikkelia varten, niin olihan minun myös tästä tarkistettava muutama asia. Tämän kanssa en kuitenkaan kykene muuhun, kuin että kehotan sinua kirjoittamaan Googleen ”Trypofobia” ja katsovan kuvia, itselläni meinasi tulla aamupala ylös, joten linkkejä tai kuvia ei nyt löydy tähän fobiaan liittyen.


Misofonia aiheuttaa monenlaisia oireita
ja laukaisijoita on myös monia.


Misofonia on kuitenkin minulle se, josta kärsin eniten, koska se toistuu joka päivä useamman kerran. Tästä kärsivät kokevat jokapäiväiset toistuvat äänet epämiellyttävinä ja ne aiheuttavat erilaisia oireita. Suurimmalle osalle ihmisistä nämä äänet ovat aivan yhdentekeviä, tavallisesti nimittäin misofoniasta kärsivät kokevat syömiseen ja toisen ihmisen hengittämiseen liittyvät äänet vastenmielisinä. Joillakin myös näköhavainnot aiheuttavat oireita, mm. jalkojen tai käsien jatkuva heiluttelu, kynsien pureskelu vain muutaman mainitakseni. Toisilla myös viheltäminen, napsuttelu, sireeni, haukkuminen, huutaminen, niiskutus, kellon tikitys ja kynän napsuttaminen laukaisee oireet. Hyvin arkipäiväisiä ääniä ja asioita siis, joita ei varmasti monillakaan tule ajateltua sen kummemmin.



Minulle syömisestä ja juomisesta aiheutuvat äänet ovat niitä vastenmielisiä. Kuten muissakin fobioissa ja kammoissa, tässä on monta eri ”astetta”. Omaani en oikein osaa eritellä, että onko se lievä vai ei, se vaihtelee päivästä riippuen. Vuosia minulla oli niin, että oman perheen ruokailun äänet eivät laukaisseet mitään oireita -toki se voi vaikuttaa, että meillä on aina syöty suu kiinni, eikä ryystetä jne.-, mutta viimeisen vuoden aikana sekin on välillä alkanut häiritsemään. Joskus on päiviä, kun oireiden laukaisuun riittää jo se, että joku syö kyllä suu kiinni, mutta kuulen ne pureskelun äänet. Oireinahan tästä minulla on kuvotus, kylmät väreet, koko kehon väristykset, joskus heikotus, mutta isoimpana nousee esiin aivan pitelemätön raivo ja tarkoitan sanan koko painolla; raivo.


Tätä on todella vaikea pukea sanoiksi, enkä uskokaan että sitä voi täysin ymmärtää, jos ei itse kärsi tästä vaivasta. Tämä vaiva on myös siitä raivostuttava, että se leimataan herkkähipiäisyydeksi, muotijutuksi, itse keksityksi ja/tai kehitetyksi ongelmaksi tai pelleilyksi. Suomessa edes lääkärit eivät ilmeisesti kovin hyvin tunne tätä vaivaa, koska sitä ei ole lisätty ICD-10-järjestelmään. Siksipä en pidäkään tästä meteliä enkä siitä kerro ihmisille, vaan pidän omana tietonani. Tai no, pidin tähän asti.


Pahimpina päivinä olen huomannut, että jopa omat syömiseni äänet raivostuttavat, enkä oikein pääse niitä karkuun millään, koska kuulen ne pääni sisässä väkisinkin, kun syön. Tällaisina päivinä todellakin haluaisin vain olla syömättä. Kamalaa on myös se, kun kärsit tästä vaivasta ja lapsesi alkaa mässyttämään saatuaan siihen esimerkin muualta… Lapseni ovat aina syöneet suu kiinni, kun ovat ottaneet mallia meistä vanhemmista. Eskarin aikana oli parin viikon jakso, kun esikoinen mässytti, mutta se saatiin onneksi loppumaan vain muistuttamalla asiasta.


No, nyt koulun alettua viime syksy esikoinen alkoi taas mässyttämään ja maiskuttelemaan, eikä sitä ole vieläkään saatu loppumaan, eli selvästi joku siellä koulussa mässyttää joka päivä. Pöydässä on hirvittävää olla samaan aikaan, koska se tunne on oikeasti liki pitelemätön, se on jostain niin syvältä kumpuavaa, etten ole aiemmin kokenut sellaista missään tilanteissa. Tekisi mieli huutaa kurkku suorana, paiskoa lautaset ikkunasta läpi ja heittää pöytä ympäri sillä sekunnilla, kun se maiskutus alkaa. Muut samasta vaivasta kärsivät tietävät varmasti miltä tuntuu, kun voi sanoa tuntevansa, miten veri kuumenee, koska sen minä tunnen kun se raivo alkaa nousta. Siinä saa tehdä ihan kaikkensa, että saa itsensä hillittyä ja pidettyä paikallaan.


ASMR-videot aiheuttavat monille oireita.


Misofoniasta kärsivät varmasti jakavat inhotukseni, kun mainitsen uuden villityksen; ASMR-videot, joilla ihmiset maiskuttelevat tai syövät jotakin ja äänittävät sen ääniä mahdollisimman tarkasti. Siis kuka hiivatti sai idean noihinkin videoihin? Voisiko ihmiskunta edes joskus lopettaa saamasta uusia typeriä ideoita ja villityksiä?





Fazer ASMR-mainos

Tästähän jokunen vuosi sitten teki Fazer mainoksenkin, missä kuiskailtiin ja syötiin karkkeja. Linkki löytyy artikkelin lopusta, itse katsoin sitä vain pari sekuntia muistin virkistämiseksi ja oli kyllä virhe. Saman tien pyyhkäisi kauhea pahoinvoinnin aalto ylitse, ihan kuin olisi taas raskaana ollut. Joten, katso vapaasti ja muodosta oma mielipiteesi, minulla ei pahemmin ole rakentavia kommentteja mainoksen suhteen.


SIIS HYI! Onneksi en ole enää pitkään aikaan nähnyt tuota mainosta, sitä ei kai kauhean pitkään pyöritettykään. Liitän loppuun vielä pari linkkiä, joissa käsiteltiin tuota, että ihmiset olivat vaatineet Fazeria lopettamaan tuon mainoksen, juurikin muistaakseni misofoniasta kärsivien takia. Jutut ovat maksumuurin takana, mutta pointti tulee selväksi jo niiden otsikoista.



Lopuksi

No niin, eiköhän tässä ole tarpeeksi nyt pajatettu tästä aiheesta. Kannattaa ehdottomasti tutustua näihin fobioihin ja Wikipedian listaan, jonka linkkasin alas, josko saisit selityksen jollekin oudolle jutulle itsessäsi!


Kärsitkö sinä jostakin fobiasta tai kammosta? Oletko keksinyt niitä helpottavan tavan? Sana on vapaa!






______________________________________________________________________________________________________________________


13 kummallista fobiaa:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/13-kummallista-fobiaa-joista-et-ole-koskaan-kuullutkaan/5763030


Wikipedian luettelo fobioista:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_fobioista


Jos ahdistut näistä kuvista, saatat kärsiä talassofobiasta:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jos-ahdistut-naista-kuvista-karsit-tietysta-fobiasta/6513028


Fazer Tutti Frutti-mainos ASMR:

https://www.youtube.com/watch?v=KWD6oE_ZOfY


Lopettakaa ASMR-mainosten tekeminen välittömästi:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lopettakaa-asmr-mainosten-tekeminen-valittomasti/83123383-4c5e-3de8-8e54-1f16fa81f36b


Fazerin ASMR-mainos sai monet raivon partaalle – mainonnan eettinen neuvosto otti kantaa:

https://www.hs.fi/nyt/art-2000006276390.html






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen äiti, teen siis kaiken väärin

Suomen talous nousuun - vai päättäjien ja kaverien taskut pulleiksi?

Wilma, Wilma, Wilma... Wilma... vielä kerran Wilma!

Läheltä piti-tilanteita liikenteessä

Pakkoruotsi - asutaanko tässä Suomessa vai Ruotsissa?

Myyttejä kissoista - totta vai hölynpölyä?

Hävyttömän kallista bensaa